Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Συνεχής ενημέρωση από την πορεία στις Σκουριές


19:40    Oι διαδηλωτές της Β. Χαλκιδικής με ..."ατέλειωτο" κομβόι κατευθύνονται προς τον Πολύγυρο  για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι.

19:30 Σε προσαγωγές 21 ατόμων κατέληξε η διαμαρτυρία στο δάσος των Σκουριών, εναντίον της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού. 

19:08 Υπάρχει καταγγελία πως αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε με το γκλοπ του, παμπριζ από αυτοκίνητο και έριξε εντός καπνογόνο. Άγνωστος είναι πλέον ο αριθμός των προσαγωγών.

19:05 Έσπασε παμπρίζ σε αυτοκίνητο από δακρυγόνο  την στιγμή που μετέφερε κόσμο, με αποτέλεσμα να βγει εκτός δρόμου. 

18:59 Η ηλιθιότητα των ΜΑΤ δεν έχει τελειωμό. Πετάνε δακρυγόνα και χημικά πάνω στα αυτοκίνητα των διαδηλωτών.

18:57 Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ με  δακρυγόνα.  Για άλλη μια φορά η Ελληνική "ιδιωτική" αστυνομία εκτελεί το λαμπρό έργο της υπέρ του megaλου εργοδότη της 

18:40: Σύμφωνα με νέες πληροφορίες έχουν προσαχθεί 7 γυναίκες και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου ο οποίος ανήκει στην παράταξη Κίνηση Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη.

18:30: Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 τραυματισμένους οι οποίοι έχουν μεταφερθεί ενώ στο Χοντρό Δέντρο συνεχίζεται η ρήψη δακρυγόνων

18:20: Διαδηλωτές κάνουν λόγο για συγκρούσεις με την αστυνομία που γίνονται και στο σημείο εκκίνησης της πορείας, Χοντρό Δέντρο

18:00: Κυνηγητό έχουν εξαπολύσει τα ΜΑΤ στις Σκουριές ενώ έχουν προσαχθεί έξι γυναίκες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την περιοχή.

17:49 Ο κόσμος οπισθοχωρεί ενώ τα ΜΑΤ συνεχίζουν την εκτεταμένη χρήση των χημικών.

17:40: Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές με χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων

17:20: Οι διαδηλωτές έσβησαν μια φωτιά που καταγγέλουν ότι άναψαν προβοκάτορες στο δάσος και διαμαρτύρονται στην αστυνομία ότι καλύπτει τις προβοκατόρικες ενέργειες.

17:03 Οι γυναίκες συνεχίζουν να τραγουδούν και να χτυπάνε παλαμάκια..


17:00 Οι αστυνομικοί αρνούνται να ανοίξουν το δρόμο, σύμφωνα με διαταγές που έχουνε λάβει. Άραγε ποιος τους δίνει αυτού του είδους τις διαταγές;

16:58 Ξεκίνησαν να τραγουδούν συνθήματα υπέρ του Κάκαβου και της Ζωής. Ο υπόλοιπος κόσμος είναι λίγο πιο πίσω συγκεντρωμένος.

16:56 Αυτή την στιγμή έχουν παραταχθεί μπροστά στα ΜΑΤ, μόνο γυναίκες, οι οποίες απαιτούν να επιτραπεί η είσοδος στην πορεία ώστε να επιστρέψουν στην Μεγάλη Παναγία από άλλο δρόμο.

16:47 Διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί και έχει κλείσει τον δρόμο πριν την είσοδο του εργοταξίου. Παράλληλα και νέες διμοιρίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τον κόσμο. Αυτή την στιγμή αντιπροσωπεία πολιτών μαζί με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη ζητούν να τους αφήσουν να συνεχίσουν ήρεμα την πορεία τους.

16:40 Αυτή την ώρα η πορεία πλησιάζει στο εργοτάξιο και το όρυγμα, στο οποίο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

16:20 Πριν λίγη ώρα η πορεία έφθασε στο σημείο που βρισκόταν τον φυλάκιο αγώνα.

15:58 Συνεχίζετε η πορεία του μεγαλύτερου όγκου των συγκεντρωμένων προς το εργοτάξιο σε ήρεμο κλίμα.
15:35 Πριν απο λίγο το Blog της Ελληνικός Χρυσός "Πολίτες Αριστοτέλη" με ανάρτηση του θεώρησε προσβολή το ότι ο ιστιοχώρος AlterThess ανέφερε στα γραφόμενα του πως "Από το Παλαιοχώρι έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση." Σημειώνουμε εμείς όμως με την σειρά μας, η ανάρτηση του Alter Thess είναι όντως αληθινή, αφού από χθες το τηλεφωνικό κέντρο της Ελληνικός Χρυσός έχει πάρει φωτιά, όπου ζητούσε από όσους έχουν κάνει αιτήσεις να παρευρεθούν σήμερα στο Παλαιοχώρι. Δυστυχώς όμως για την εταιρία αλλά και για τον "Πωλητή του Αριστοτέλη" τα τηλέφωνα που κάνανε έτυχαν ιδιαίτερης απήχησης, αφού το κράξιμο που ακούσανε ήταν ακατονόμαστο.  
15:20 Η πορεία πλησιάζει τις Σκουριές

14:58 Η συγκέντρωση των μεταλλωρύχων διαλύεται

14:55 Δυνάμεις των ΜΑΤ πλησιάζουν αργά το κομμάτι της πορείας που επιστρέφει στο Χονδρό Δένδρο

14:53 Μέρος της πορείας επιστρέφει στο Χονδρό Δένδρο, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι συνεχίζει προς τις Σκουριές. Κοντά στις 2500 κόσμος βρίσκετε αυτή την στιγμή μέσα στο βουνό.

14:36 Η πορεία προς τις Σκουριές γίνετε χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν στοιβάδες με χιλιάδες κομμένα και ταξινομημένα ξύλα.

14:25 Πάνω από 2000 διαδηλωτές αυτή την στιγμή. Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενάντια στα χρυσωρυχεία του θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζετε η συγκέντρωση κόσμου στην περιοχή με αμείωτο ρυθμό. 

14:05 Συνεχίζετε η ανάβαση του κόσμου από το Χονδρό Δένδρο προς τις Σκουριές. Πάνω από 1500 κάτοικοι ήδη έχουν περάσει την διασταύρωση και συνεχίζουν. Στα 300 μέτρα πιο κάτω απέναντι από την Αγγραμάδα περίπου 150 μεταλλωρύχοι συνοδεία των ΜΑΤ έχουν κλείσει τον δρόμο.

13:32 Από το Παλαιοχώρι σύμφωνα με το Alter Thess έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση. Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κανονικά εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

13:30 Οι διαδηλωτές έχουν φτάσει στο Χοντρό Δέντρο, όπου υπάρχει κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλούβες στις Σκουριές.


13:25 Στη διαδρομή προς τις Χονδρό Δένδρο ενσωματώνονται πάρα πολλά αυτοκίνητα και μηχανές από Άγιο Νικόλαο, Μεταγγίτση και άλλες περιοχές. Κατά προσέγγιση η αυτοκινητοπομπή ξεπερνάει τα 500 αυτοκίνητα με πάνω από 2000 κατοίκους.

13:10 Το κομβόι συνάντησε το 1ο περιπολικό στην διασταύρωση προς Πυργαδίκια και στην συνέχεια αλλά δύο στη διασταύρωση προς Πλανά. Η πορεία συνεχίζετε κανονικά.

12:45 Χάνετε το μάτι από το μήκος των αυτοκινήτων. Κάτι χιλιόμετρα το κομβόι ... 

12:35 Κομβόι με εκατοντάδες αυτοκίνητα φεύγει αυτή την ώρα από την Ιερισσό. 

12:25: Στην κινητοποίηση που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού συμμετέχουν αλληλέγγυοι και επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, καθώς και κάτοικοι που εναντιώνονται στο έργο.Το "παρών" στην κινητοποίηση δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και Τάσος Κουράκης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους καθώς και εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Φωτογραφία από το μπλόκο της αστυνομίας στο λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ.

12:20: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία κατόπιν εντολής της εταιρίας στην περιοχή Αγραμμάδα, κοντά στην περιοχή Χοντρό Δέντρο όπου κατευθύνεται η πορεία των διαδηλωτών απότην Ιερισσό.
12:10: Οι τρεις προσαχθέντες τελικά οδηγούνται στο Α.Τ. Πολυγύρου
12:05: Η πορεία από την Ιερισσό ξεκινά με κατεύθυνση προς το Χοντρό Δέντρο.


11:33: Το λεωφορείο των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη σταμάτησε για δεύτερη φορά η αστυνομία για εξακρίβωση στοιχείων, κοντά στην περιοχή Στρατώνι.
11:30: Σε άλλη μία προσαγωγή διαδηλωτή προχώρησε η Αστυνομία, ο οποίος κατευθυνόταν προς την Ιερισσό με αυτοκίνητο.
11:08: Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Ιερισσό επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαγωγές πραγματοποίηθηκαν, μετά από έλεγχο στην περιοχή Στρατώνι και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ Ιερισσού.
10:40: Αυτή τη στιγμή η αστυνομία πραγματοποιεί έλεγχο σε λεωφορείο διαδηλωτών που κατευθύνεται προς την Ιερισσό. Σημειώνεται πως πρόκειται για λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη.
Συγκέντρωση και πορεία στις Σκουριές ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
Σε συγκέντρωση και πορεία στις Σκουριές καλούν σήμερα οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική.
«Το Υπουργείο "Περιβάλλοντος" έδωσε το “πράσινο φως” στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να ξυρίσει το αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Το ξεκοίλιασμα του βουνού προγραμματίζεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η καταστροφή της Χαλκιδικής από την επονομαζόμενη “χρυσή επένδυση” δεν είναι κάπου μακριά στο μέλλον αλλά είναι ήδη εδώ. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ανεβαίνουμε στον Κάκαβο για να διαδηλώσουμε ενάντια στην καταστροφή. Συγκέντρωση στην Ιερισσό στις 10:30 για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί», αναφέρει το σχετικό κάλεσμα.
«Ναι» στις κινητοποιήσεις στις Σκουριές παρά τις προεδοποιήσεις της ΕΛΑΣ
Στο μεταξύ χθες, επιστολή προς τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής» έστειλε σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής στην οποία προειδοποιεί όσους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος». Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη «σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία».
Ο Ταξίαρχος στην επιστολή τονίζει ότι κατά «κοινή ομολογουμένως διαπίστωση» «ικανός αριθμός ατόμων που διαπράττουν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν προέρχονται από κατοίκους της Χαλκιδικής» χωρίς να εξηγεί πως οδηγήθηκε στην διαπίστωση αυτή. Παρ`όλα αυτά ο Ταξίαρχος αναγνωρίζει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι ησύχως», το οποίο δηλώνει ότι είναι «ύψιστη υποχρέωση και προτεραιότητα» της Αστυνομίας να διαφυλάξει.
Οι Επιτροπές Αγώνα στην Χαλκιδική σε απάντησή του προς το έγγραφο της ΕΛΑΣ τονίζουν τα εξής:
• Η κακή εμπειρία του παρελθόντος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, που παράνομα εμποδίζει την πρόσβαση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιο χώρο.
• Θέμα νομιμότητας τίθεται για την Ελληνική Αστυνομία και μόνο – τόσο για τις μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών (απαγορευμένα χημικά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, εμπρησμοί, τρομοκράτηση,αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές) όσο και γι’ αυτή καθαυτή την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή με σκοπό τη διασφάλιση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας (δείτε το εξώδικο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αρ. πρωτ. 104/2012)
• Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι άτομα που δε διαμένουν στη Χαλκιδική διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά τις κινητοποιήσεις. Οι μέχρι τώρα όμως συλλήψεις και προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις κινητοποιήσεις μας δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι, μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.
• Η σωματική ακεραιότητα ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεωρητικά ευθύνη και της αστυνομίας. Οι μέχρι τώρα τραυματισμοί αφορούν κυρίως διαδηλωτές και προκλήθηκαν από επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
"Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας και να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβασή μας σε δημόσιους χώρους." προσθέτουν σχετικά με τις αυριανές κινητοποιήσεις στις Σκουριές.
Aντισυγκέντρωση στο Παλαιοχώρι οργανώνει η εταιρεία
Τα σωματεία των εργαζομένων των μεταλλείων της ΕΧ και οι πρόεδροι των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων των Μαδεμοχωρίων εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας προσκαλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής σε παλλαϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 10.30 π.μ. στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου.
«Φίλες και φίλοι Μαδεμοχωρίτες ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν γίνεται άλλο να παραμένουμε απαθείς παρατηρητές σε όλα όσα γίνονται στον τόπο μας χωρίς και ενάντια στη θέληση μας. Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας. Ελάτε να πούμε «ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ», Ελάτε να πούμε «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ». Αλλά να πούμε και ένα μεγάλο «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΒΙΑ». Η παρουσία όλων μας φίλοι συνδημότες κρίνεται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των οικογενειών και της προστασίας των περιουσιών μας. Ραντεβού την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου», ανφέρουν στη σχετική ανακοίνωση.
Παρόν στη Χαλκιδική και το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο»
Το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάϊκο θα είναι παρόν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνεται σήμερα στην Ιερισσό, στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στις Σκουριές Χαλκιδικής.
«Το Κιλκίς είναι μαζί με τους Χαλκιδικιώτες στους δίκαιους αγώνες τους ενάντια στους χρυσοθήρες. Παλεύουν για την υγεία τους και για να διατηρήσουν το καταπληκτικό δάσος των Σκουριών που είναι πηγή ζωής για τον τόπο τους. Η καναδέζικη πολυεθνική με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ και των τοπικών αρχόντων ξεκίνησε ήδη την υλοτόμηση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μετώπου, το οποίο καλεί όσους Κιλκισιώτες μπορούν, να συμμετάσχουν στη διαδήλωση διαμαρτυρίας. «ΚΙΛΚΙΣ, ΘΡΑΚΗ και ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ!», είναι το σύνθημα του Μετώπου για την αυριανή κινητοποίηση.

Η ενημέρωση είναι μέσω Alterthess, Respentza, Eνεργοί πολίτες Αρναίας, Ενικος, Μαδεμοχώρια κ.α πηγών.