Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για το αρσενικό στο νερό του Νεοχωρίου

 
 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη
Για την ύπαρξη αρσενικού στο πόσιμο νερό του Νεοχωρίου
Νεοχώρι, 11 Σεπτεμβρίου 2013
Προς
1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης
    Διεύθυνση Υδάτων, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 46, 551 34 Θεσσαλονίκη
2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Μοναστηρίου 15, 546 27 Θεσσαλονίκη
3. Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
    Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διοικητήριο, 63 100 Πολύγυρος
Προς
Κάθε Αρμόδια Δικαστική, Διοικητική και Επιστημονική Αρχή που μπορεί να επιληφθεί του θέματος
Κοινοποίηση σε Δήμους όμορους του Αριστοτέλη
1. Δήμος Πολυγύρου
   Πολυτεχνείου 50, 63 100 Πολύγυρος
2. Δήμος Σιθωνίας
   63 088 Νικήτη
3. Δήμος Βόλβης
    57014, Σταυρός
Κοινοποίηση σε
1. ΤΕΕ, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας
    Μεγ. Αλεξάνδρου 49, 546 43 Θεσσαλονίκη
2. ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας
    Βενιζέλου 64, 546 31 Θεσσαλονίκη
3. Επιτροπή Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
     Πανεπιστημιούπολη, Πρυτανεία Κτίριο Διοίκησης, 541 24 Θεσσαλονίκη
4. Βουλευτές Νομού Χαλκιδικής
    Ευθύμιο Καρανάσιο, Χαριλάου Τρικούπη 2, 63100 Πολύγυρος
    Αικατερίνη Ιγγλέζη, 630 75 Ιερισσός
    Ιωάννη Δριβελέγκα,  Γ. Τερτσέτη 6, 63100 Πολύγυρος
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2013 οι κάτοικοι του Νεοχωρίου διαπιστώνουν ότι το νερό ύδρευσης έχει δυσάρεστη οσμή και ότι η παροχή της πηγής του Αγίου Αθανασίου προς την δεξαμενή υδροδότησης έχει διακοπεί.  Όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν αισθητή στους κατοίκους η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή Πιάβιτσας-Αγίου Αθανασίου.  Η πηγή του Αγίου Αθανασίου υπήρξε ιστορικά βασικός υδροδότης των γύρω περιοχών και μάλιστα αποτέλεσε εστία αντιδικίας μεταξύ γειτονικών χωριών για το ποιος θα χρησιμοποιήσει την παροχή της. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής αυτής είναι πλούσιο σε αρσενοπυρίτες όπου είναι εγκλωβισμένα τα ψήγματα χρυσού τα οποία θέλει να απολάβει η Ελληνικός Χρυσός και τα οποία προσπαθεί να εντοπίσει με τις εν λόγω ερευνητικές γεωτρήσεις. Η Πιάβιτσα (όπως Φισώκα, Τσικάρα και Στανός) ανήκει στους επόμενους μεταλλευτικούς στόχους του ενιαίου μεταλλευτικού πεδίου με βάση το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.  Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ενημερώνει περί τα μέσα Αυγούστου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η τροφοδοσία της δεξαμενής υδροδότησης γίνεται μόνο από την γεώτρηση, ότι το νερό περιέχει αρσενικό (είχαν ήδη σταλεί στο ΚΕΠΑΜΑΧ δείγματα για ανάλυση και ήταν γνωστό το αποτέλεσμα) και ότι έχουν σταλεί εκ νέου δείγματα στο ΚΕΠΑΜΑΧ για επιβεβαίωση των πρώτων αναλύσεων.  Το Σάββατο 31 Αυγούστου περί τις 10 π.μ. τα δημοτικά μεγάφωνα του χωριού ανακοινώνουν ότι στις 11 π.μ. της ίδιας ημέρας θα γίνει ενημέρωση από την δημοτική αρχή για το νερό στο δημοτικό σχολείο του χωριού.  Την ενημέρωση την έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας που απάντησε και σε πλήθος ερωτημάτων των κατοίκων. Μετά από τρεις ημέρες (Τρίτη 3/9/13) ο δήμος Αριστοτέλη εκδίδει δελτίο τύπο για το θέμα αυτό (επισυνάπτεται αυτούσιο στο τέλος). 
ΕΠΕΙΔΗ
Ο Δήμαρχος  Αριστοτέλη κ. Πάχτας στην ενημέρωση των κατοίκων του Νεοχωρίου το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 στις 11 π.μ. στο δημοτικό σχολείο ισχυρίστηκε τα ακόλουθα:
α) Ότι οι μετρήσεις καταλληλότητας του νερού σε βαρέα-τοξικά μέταλλα είναι οι πρώτες που έχουν γίνει για την κοινότητα του Νεοχωρίου. 
β) Ότι οι μετρήσεις που έγιναν προ μηνός περίπου για την κοινότητα Νεοχωρίου έδειξαν ακαταλληλότητα του νερού λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού, αλλά αυτό συνέχισε να παρέχεται στο χωριό μέχρι να γίνουν οι επαναληπτικές μετρήσεις επιβεβαίωσης της ακαταλληλότητας.  Το ίδιο νερό συνεχίζει να παρέχεται μέχρι και σήμερα. 
γ) Ότι η αιφνίδια διακοπή της παροχής νερού από την πηγή του Αγίου Αθανασίου (όπου και οι ερευνητικές γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός) οφείλεται αποκλειστικά στην φθορά του δικτύου και ότι η δυσοσμία του νερού της γεώτρησης δεν έχει καμιά σχέση με τις μεταλλευτικές γεωτρήσεις. 
δ) Ότι, επειδή τα όρια που ίσχυαν για τη μέγιστη συγκέντρωση του αρσενικού προ δεκαετίας (50 μg/l) υπερβαίνουν τις μετρηθείσες τιμές (28 μg/l), με όριο σήμερα τα 10 μg/l, δεν συντρέχει κανένας σοβαρός λόγος ανησυχίας και βλάβης της υγείας των κατοίκων. 
ε) Ότι, «Επειδή είμαι δήμαρχος και όχι θεός, όφειλα να εκθέσω την κατάσταση και ο καθένας ας πράξει ότι καλύτερο νομίζει για την ατομική του προστασία». 
στ) Ότι εάν κάποιος επιθυμεί να πληροφορηθεί για το αν οι ερευνητικές γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός γίνονται με όρους ασφαλείας και αν επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, να απευθυνθεί εγγράφως στον Δήμο. 
ΕΠΕΙΔΗ
Ο δήμος Αριστοτέλη στη σχετική του δημόσια ανακοίνωση της 3/9/13 (παρατίθεται στο τέλος αυτούσια) αποσιωπά ή συγκαλύπτει τα ακόλουθα:
α) Αναφέρεται μόνο στην ΚΥΑ Υ2/2600/2001 και καθόλου στην ΚΥΑ (ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ 38295, τΒ ΦΕΚ 630/26-04-2007) που συμπλήρωσε την πρώτη θέτοντας επιπλέον όρους και υποχρεώσεις στην αποτίμηση της «ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». Η διαχρονικότητα των δειγματοληψιών και των εργαστηριακών αναλύσεων δεν διευκρινίζεται εάν είναι σύμφωνη με την παραπάνω νομοθεσία. 
β) Το ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις μετάλλων και τοξικών στοιχείων (μεταξύ των οποίων και αρσενικό) πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του έτους 2011 και  συνεχίστηκαν διαχρονικά την περίοδο 2011-2012, δεν συνάδει με την τοποθέτηση του δημάρχου στην ενημέρωση της 31/08/2013 ότι έγιναν για πρώτη φορά τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2013. 
γ) Δημιουργεί σκόπιμη σύγχυση για τα ισχύοντα όρια συγκέντρωσης αρσενικού τονίζοντας τα ισχύοντα προ δεκαετίας όρια. 
δ) Αναφέρεται αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα ότι η παλαιά γεώτρηση δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο, ούτε χωροταξικά ούτε γεωχημικά, είτε με τις ερευνητικές εργασίες είτε με τις εργασίες των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.  
ε) Εμφανίζει σαν λύση την ανάμειξη του νερού των πηγών (όχι διακριβωμένης και σίγουρα όχι μηδενικής συγκέντρωσης αρσενικού) με αυτό της γεώτρησης που και τα δυο υπόκεινται από δω και πέρα στην πιθανότητα διείσδυσης αρσενικού αφού η αιτία της διείσδυσης δεν έχει βεβαιωθεί. 
στ) Αποκρύπτεται το γεγονός ότι παρά την ανάμειξη του νερού των πηγών με αυτό της γεώτρησης (που περιέχει τις αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού), η υδροδότηση πολλών νοικοκυριών θα γίνεται μόνο από το νερό της γεώτρησης λόγω της υψομετρικής χωροθέτησης των δυο δεξαμενών ύδρευσης. 
ζ) Δεν εκφράζει καθοιονδήποτε τρόπο την πρόθεση της δημοτικής αρχής να διερευνήσει τα αίτια της αυξημένης παρουσίας αρσενικού στο νερό που είναι και ο μοναδικός τρόπος που προβλέπεται από την νομοθεσία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία του υδροφορέα που μπορεί να είναι κοινός με τον υπόλοιπο Δήμο Αριστοτέλη αλλά και τους όμορους Δήμους
ΕΠΕΙΔΗ
με βάση τα παραπάνω στοιχεία εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και ακόμα μπορεί να έχουν ήδη προκύψει ανεπανόρθωτες βλάβες στα ανωτέρω ή να προκύψουν στο μέλλον λόγω της αθροιστικής δράσης του αρσενικού αφού η υδροδότηση του χωριού συνεχίζεται μέχρι τώρα με το νερό που περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού, 
ΖΗΤΑΜΕ
να διερευνήσετε και να μας απαντήσετε στα παρακάτω:
α) Εάν υπάρχει συμμόρφωση από την δημοτική αρχή Αριστοτέλη (για όλο τον δήμο και πιο συγκεκριμένα για την ΤΚ Νεοχωρίου) σε δράσεις (μετρήσεις, συχνότητα μετρήσεων, εντοπισμός αιτίων κλπ) όπως αυτές καθορίζονται με την ΚΥΑ (ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ 38295, τΒ ΦΕΚ 630/26-04-2007) που τροποποίησε την ΚΥΑ Υ2/2600/2001, όσον αφορά στην ποιότητα των νερών ύδρευσης.  Στο πνεύμα αυτό, αν ήταν προγραμματισμένες οι τελευταίες μετρήσεις του Δήμου, και αν όχι, πως και πότε προέκυψε η ανάγκη να γίνουν. 
β) Που οφείλεται η τωρινή αιφνίδια αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού και η επίσης αιφνίδια διακοπή παροχής νερού της πηγής Αγίου Αθανασίου και πότε συνέβησαν αυτά, αν όντως οι προηγούμενες μετρήσεις δείχνουν ότι δεν υπήρξε στο παρελθόν πρόβλημα αρσενικού στο νερό ύδρευσης όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η μόνη ανθρωπογενής δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή είναι οι δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός (χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για φυσικά φαινόμενα στην περιοχή που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο αντίστοιχο αποτέλεσμα). 
γ) Εάν οι δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Πιάβιτσας Νεοχωρίου γίνονται με βάση τις προδιαγραφές και την τεχνολογία που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να παρέχεται ασφάλεια στα υπόγεια νερά και στον υδροφορέα (κατάλληλη στεγάνωση, αποστάσεις ασφαλείας από πηγές και υδρευτικές γεωτρήσεις κλπ).  Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έχουν γίνει ήδη δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις πέριξ της (στερεμένης) πηγής του Αγίου Αθανασίου και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από αυτή. 
δ) Τα νερά ποιων άλλων περιοχών του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και όμορων Δήμων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού εξαιτίας του κοινού υδροφορέα.  Επισημαίνουμε το γεγονός ότι σύμφωνα με την επιστήμη της υδρογεωλογίας είναι πλέον αυξημένη η πιθανότητα να εμφανιστούν αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού σε ανύποπτο χρόνο και σε άλλες περιοχές του κοινού υδροφορέα αν δεν εντοπιστεί και δεν εξαλειφθεί η πηγή της διείσδυσης του αρσενικού. 
Οι καταγγέλλοντες
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ
Ανακοίνωση Δήμου Αριστοτέλη για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Νεοχώρι.
Από το 2011 που συστήθηκε ο Δήμος Αριστοτέλη, πραγματοποιούνται διαχρονικά και σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΜΑΧ, συστηματικές δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις στα δίκτυα ύδρευσης όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.
Εργαστηριακές αναλύσεις μετάλλων και τοξικών στοιχείων (μεταξύ των οποίων και αρσενικό) πραγματοποιήθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του έτους 2011, βάση της σχετικής σύμβασης με τον διευρυμένο Δήμο Αριστοτέλη.
Το νερό ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Νεοχωρίου προέρχεται από την ανάμειξη μίας γεώτρησης που βρίσκεται νότια του οικισμού και μίας πηγής που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου.
Από τα διαχρονικά αποτελέσματα παρακολούθησης της ποιότητας του υδρευτικού δικτύου του Νεοχωρίου της περιόδου 2011-2012, καταδεικνύεται ότι το νερό ύδρευσης ήταν καλής ποιότητας και υπερκάλυπτε όλα τα όρια ποιότητας για ανθρώπινη κατανάλωση (ΚΥΑ Υ2/2600/2001). Οι αναλύσεις περιελάμβαναν τις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους και τα βαρέα μέταλλα-τοξικές ουσίες που προβλέπονται από την Εθνική Νομοθεσία (ΚΥΑ Υ2/2600/2001).
Ωστόσο πρόσφατα, λόγω βλάβης του δικτύου συλλογής και μεταφοράς του νερού της πηγής, η τροφοδοσία του υδρευτικού δικτύου γινόταν κατά κύριο λόγο από τη γεώτρηση, η οποία ανιχνεύτηκε να παρουσιάζει σχετικά αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού, έναντι του πρόσφατου ορίου των 10 μg/l.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ανώτατη παραμετρική τιμή για το αρσενικό (As) στο πόσιμο νερό ήταν τα 50μg/L. Από τις 25/12/2003 η ανώτατη παραμετρική τιμή για το αρσενικό (As) στο πόσιμο νερό μειώθηκε σε 10μg/L. Παράταση δόθηκε για μία μεταβατική περίοδο 3-4 ετών με όριο τα 30μg/L.
Η Δημοτική Αρχή αμέσως μόλις εντόπισε το πρόβλημα ξεκίνησε εργασίες για την άμεση καταρχήν ενημέρωση των κατοίκων του Νεοχωρίου και την παράλληλη αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων πηγών στο δίκτυο μετά από έλεγχο της ποιότητάς τους, ενώ δρομολογεί τη διάνοιξη νέας υδρευτικής γεώτρησης σε νέα θέση.
Το σύνολο των εργασιών αναμένεται αν ολοκληρωθούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών για να διευθετηθεί το πρόβλημα οριστικά.
Η εν λόγω παλαιά γεώτρηση δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο, ούτε χωροταξικά ούτε γεωχημικά, είτε με τις ερευνητικές εργασίες είτε με τις εργασίες των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια παραπληροφόρησης γίνεται.
Προς το παρόν δύναται να κριθεί κατάλληλη η χρήση των πηγών για την υδροδότηση του οικισμού, ενώ η χρήση του νερού της γεώτρησης είναι εφικτή μόνο κατόπιν ανάμιξής του με τα νερά των πηγών σε αναλογία τέτοια ώστε η τελική ποιότητα στην κατανάλωση να είναι εντός των ορίων της νομοθεσίας.
Κρίθηκε σκόπιμο μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος να ενημερωθούν προληπτικά οι συνδημότες μας.
Το θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό για να αποτελέσει κομμάτι της αντιπαράθεσης που γίνεται στην περιοχή μας για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας απέναντι στην προστασία της δημόσιας υγείας.

(Από Ιστολόγιο: ΙΕΡΙΣΣΟΣ)