Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίσταση στα μεταλλεία χρυσού. Η καταστροφή του τόπου μας δεν θα περάσει λένε οι Χαλκιδικιώτες.

 Από το πρωί κόσμος φτάνει στην πλατεία της Ιερισσού, ενώ δεκάδες διαδηλωτές καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη. 
Συνεχής ενημέρωση:

 12:00: Πέρασε από το μπλόκο το λεωφορείο της Νεολαίας του Συνασπισμού, αφού έγινε έλεγχος στο χώρο των αποσκευών. Οι αστυνομικοί αναμένεται να σταματήσουν άλλα δύο λεωφορεία που ακολουθούν.
 12:20: Συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Ιερισσού, κάτοικοι της περιοχής, επιτροπές κατοίκων από όλη την Ελλάδα και επιτροπή αλληλεγγύης από Αθήνα. Πολλά ξένα δίκτυα καλύπτουν το γεγονός, ενώ στο σημείο βρίσκονται αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
12:32: Η πρώτη φωτογραφία από πλατεία Ιερισσού
  
 13:41: Οι αστυνομικές δυνάμεις κατέσχεσαν σημαίες από δύο λεωφορεία και τώρα συνεχίζουν προς Ιερισσό. Ασφυκτική η παρουσία των αστυνομικών σε όλη την περιοχή.
 14:26: Μετά από λαική συνέλευση στην Ιερισσό, οι διαδηλωτές ξεκινούν για το βουνό. Μικρές αντισυγκεντρώσεις κατοίκων, υπέρμαχων των μεταλλείων στις εισόδους κάποιων χωριών.
 
16:30: Η διαδήλωση βρίσκεται στην περιοχή Οξάρες στον Κάκαβο. Οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το σημείο όπου υπάρχει το άνοιγμα των εργασιών εξόρυξης.
17:10: Δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πλαστική σφαίρα
17:35: Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις. Φωτιές που έχουν ανάψει από τη ρίψη δακρυγόνων έχουν σπεύσει να σβήσουν οι διαδηλωτές.
17:45: Έπειτα από συντονισμένη επίθεση των ΜΑΤ οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει έχοντας δεχθεί μεγάλη ποσότητα χημικών
18:00: Υπάρχουν 3 τραυματίες στις τάξεις των διαδηλωτών εκ των οποίων ο ένας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και μια Γερμανίδα διαδηλώτρια.
19:15: Οι διαδηλωτές έχουν υποχωρήσει στο σημείο Οξάρες μετρώντας 5 τραυματίες. Ο ένας τραυματίας έχει δεχτεί χτύπημα με γκλομπ και του έχει προκληθεί αιμόπτυση.


20:20: Πραγματοποιούνται προσαγωγές. Βουλευτές έχουν σπεύσει στο σημείο που γίνονται τα μπλόκα ενώ υπάρχει ένταση στις τάξεις των κατοίκων της περιοχής.
20:30: Σε τηλεφωνική συνομιλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ.Κατριβάνου με τον αρχηγό της Αστυνομίας ζητήθηκε από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους του προσαχθέντες και η απάντηση της Αστυνομίας ήταν αρνητική.
20:45: Κόσμος μαζεύεται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα στην Ιερισσό για να διαμαρτυρηθούν για τις προσαγωγές.
21:10: Συνεχίζεται η συγκέντρωση των διαδηλωτών έξω από το Α.Τ Ιερισσού για την απελευθέρωση των προσαχθέντων. 
 22:00: Η κατάσταση στην Ιερισσό είναι έκρυθμη ενώ η Μ. Παναγία είναι γεμάτη από αστυνομικούς. Φήμες κάνουν λόγο για δραπέτευση ενός εκ των προσαχθέντων ο οποίος αναζητείται από τις αρχές.

Σκουριές: 15 συνολικά προσαγωγές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας, αυτή τη στιγμή, έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, οχτώ (8) Μεγαλοπαναγιώτες ενώ μεταφέρονται με αστυνομικά οχήματα και τρεις (3) Ιερισσιώτες.
Άλλα τέσσερα (4) άτομα (δεν είναι Χαλκιδικιώτες), έχουν συλληφθεί και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Πηγές: Αlterthess ,  Seleo, Ρεσπέντζα.